Різноманітність архітектурних стилів

Це будівля, яка знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького, як ви розумієте, вона ніяк не вписується в архітектурний ансамбль вулиці. Це доволі дивно, що її дозволили будувати в буферній зоні Чернівецького національного університету, який 2011 року був внесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

29 коментарів

Святослав Вишинський
У цьому місті нічому не слід дивуватись. Скоро на «Андріївський узвіз» перетворять не тільки Київ. Утім, пропозиція до спільноти «ВКурсі» (в першу чергу до громадських діячів і депутатів місцевих рад): дізнатись, хто є власником «новобудови» і оприлюднити ім'я героя, разом з іменами чиновників, які давали дозвіл на будівництво цієї «споруди».
Святослав Вишинський
Крок другий: учасники спільноти «ВКурсі», а також громадські організації, яких задіває таке «нове обличчя» Чернівців ініціюють акції на захист старого міста, відштовхуючись від конкретної точки. Набір інструментів найширший: від «стандартних» акцій (пікети, листівки), до постійного «тролінгу» влади в Інтернеті, на прес-конференціях і т.д.
Святослав Вишинський
P.S. Цей пост прохання поширити на своїх соціальних профілях не один раз, а викладати регулярно, щоби увага до теми не спадала й ефект акумулювався. На даний момент поширюємо інформацією і збираємо дані та ідеї, потім — починаємо втілювати в найбільш зручний для кожного спосіб. Деталі можемо обговорити спільно на щорічній зустрічі чернівецьких блогерів, яка відбудеться орієнтовно ввечері в суботу, 21 квітня (місце та час пізніше окремим анонсом).
Владимир Завалецкий
А на мій погляд досить не погано вписується. Нормальний європейський підхід до забудови історичної частини міста. А ви рахуєте себе експертом в питаннях архітектури?
Святослав Вишинський
Немає сумнівів, що т.зв. «Будинок офіцерів» у 1930-их рр. так само «нормально» скрасив для когось сучасну Театральну пл. Втім, окрім елементарного смаку на спрямованості на збереження автентичного вигляду старих районів, існують також вимоги UNESCO, з якими Чернівцям тепер потрібно рахуватись. Випадок клубу «Sorbonne», судячи з усього, в місті не планує бути останнім. «Нормальний європейський підхід» останніми днями споглядали жителі Києва на Андрієвсьому узвозі. Ваша риторика може бути не менш доречною і там.
Владимир Завалецкий
Навіщо Ви ліпете сюди Андріївський узвіз? Це принципово інші питання. Стояв собі старий непримітний будинок, який не являвся ні пам'яткою архітектури, не мав ніякої історичної цінності, замість нього побудували інший. Проект пройшов Містобудівну раду при міській раді, де авторитетні спеціалісти (і не тільки архітектори), визнали доцільність даного архітектурного рішення. Будь ласка роскажіть мені про вимогу UNESCO згідно якої дана будівля не має права на існування, бо я про таку не знаю, можливо Ви якість другі вимоги знайшли? І на рахунок смаку — це Ваше точка зору, Вам не подобається іншим подобається…
Святослав Вишинський
Я не є фахівцем містобудівної ради, але маю достатнє уявлення про мистецтво та історичну тяглість, аби розуміти, що саджати скляні коробки серед старовинних будівель, які сукупно створюють органічну єдність, не можна. Те саме питання про сумнозвісне будівництво по вул. Шевченка. І немає значення, чи мала стара будівля формальну "історичну цінність" — цей гриф легко знімають заднім числом при потребі, як це робиться в Києві — має значення вигляд нових будівель та їхня органічна вплетеність в архітектурне оточення. «Фахівці» від міста вже показали себе у 2008 р. під час т.зв. «реконструкції», про який авторитет після всіх цих нищень історичного центру може йти мова? Естетичне сприйняття передбачає гармонію, а не синкретичне накопичення елементів. Спортивні костюми «брендових» марок з Калинівського ринку теж комусь подобаються, в чому ми маємо змогу пересвідчуватись щоденно, але це не є ознакою їхнього смаку. Складається враження, що професія архітектора скоро зведеться до конструктора плит і склопакетів.
Святослав Вишинський
P.S. Щодо UNESCO — не вважаю це питання принциповим. Резиденція буковинських митрополитів кілька років тому об'єктом всесвітньої спадщини не числилась, але від того меншого значення для історії не мала. Те ж стосується інших архітектурних комплексів у Чернівцях — слід виходити з їхнього локального значення для міста та його естетичного вигляду, проте це чомусь нікого не хвилює, коли йдеться про будівництво офісних та торгових центрів. Утім, у генплані міста повинні враховуватись і вимоги UNESCO, у зв'язку з чим, серед іншого, було би цікаво дізнатись про режим використання територій буферних зон пам'яток всесвітньої спадщини UNESCO в Чернівцях — і наскільки з ними взагалі рахуються. Було би дивно, якби він не був детально та вичерпно прописаний.
Катерина Вілігорська
А Ви певні, що такі акції спрацюють в нашому місті і при даній владі?
Святослав Вишинський
Якщо не працювати, то нічого і не працюватиме.
Володимир Гуцул
Якщо люди винесуть це за межі розмов на кухні, тоді можливо чогось добитись.
Святослав Вишинський
Добиватись потрібно зміни фасаду будівлі — сесія Чернівецької міської ради, керуючись незалежними експертними висновками фахівців з кількох суміжних галузей, а також тиском громадськості, може зобов'язати власника споруди змінити її фасад і прибрати недоречні скляні конструкції. В Києві на пам'ятках архітектури по вул. Володимирській додаткові поверхи підіймають, не те що фасади змінюють, коли замовниками рухає фінансовий інтерес. Справа всього лиш у бажанні — немає нічого неможливого.
Владимир Завалецкий
Ви будь ласка визначіться Юнеско принципове для вас питання чи ні, а то у вас в різних коментарях по різному. Перш ніж щось писати по темі — могли би просто пів годинки погуглити. У генплані міста все враховано, і крім того прописано правилами забудови міста Чернівці і правилами забудови історичної частини міста, також визначені межі історичного ареалу міста. Щодо буферних зон: навіть якщо картографічно не визначено межі буферних (охоронних)зон памёяток архітектури, ці відстані регламентовані відповідними нормативними документами. Існує окремий відділ охорони культурної спадщини при Чернівецькій міській раді, знаходиться на тій самій вулиці Богдана Хмельницького. Замість того щоб писати дурниці, вивчіть питання, тоді можлива якась дискусія.
Володимир Гуцул
Святослав, я навіть незнаю що додати, ви все правильно сказали.
Владимир Завалецкий
Замість того щоб безпідставно звинувачувати людей показали би приклад, дійсно, якщо ви так глибоко розбираєтесь в питанні запропонуйте свій варіант. Бо просто так писати будь що просто смішно… Ну з троль з вас достойний)))
Святослав Вишинський
Пропозиції прописувались унизу — перегляньте гілки дискусії нижче. Підстави, здається, очевидні: початки спотворення історичного центру великими та малими «Майданами». Питання по UNESCO не принципове, коли йдеться про конкретну вул. Хмельницького, адже автентичне обличчя міста не повинно зберігатись тільки з оглядками на міжнародні бюрократії. Питання UNESCO стає принциповим тоді, коли йдеться про Резиденцію буковинських митрополитів. Але проблему слід розглядати в комплексі, позаяк ці питання багато в чому пов'язані. Проте я не розумію, чим займається відділ охорони культурної спадщини, якщо такі будівництва ним кваліфікуються як «охорона», «прикраса» тощо.

До речі, як більш обізнана людина (як член комісії з питань житлово-комунального господарства, санітарного стану та благоустрою Шевченківської районної ради), Ви могли би скрасити дискусію, просвітивши публіку про те, кому належить споруда по вул. Хмельницького і яку функцію виконуватиме в майбутньому.

P.S. Схоже, всі дискусії в Чернівцях незмінно приречені повертатись до проблеми доріг. «Дороги» — відповідь на все. Тільки за двадцять років розмов ситуація з ними не покращилась — ні при міському голові Миколі Федоруку, якого Ваша партія («Фронт змін») активно підтримувала, ні при т.зв. «в.о.» Саме бесіди про дороги за всі роки можна визнати найуспішнішим зразком «тролінгу» — і Ви продовжуєте традицію.
Святослав Вишинський
Для плідності дискусії — витяг з номінаційних документів Резиденції буковинських митрополитів англійською мовою (виключно для інформації, адже суть, як ми розуміємо, в іншому):

«Buffer zone: 244.85 hectares.»

<...>

«Buffer zone territory:

On the North-West the borders of the buffer zone territory lie in Drohobytska Street;

On the North-East the borders lie in Chernyshevsky Street, 28 Chervnia Street, Nikitina Street, Gagarina Street, right of way to the crossing with Ruska Street;

On the South-East the borders lie in Taras Shevchenko Street, goes to the corner of Korduba Street; then it goes from Korduby Street to the crossing with D.Zahuly Street; from D.Zahuly Street to Chervonoarmiyska Street; a part of Chervonoarmiyska Street to Shkyl Street and from Shkyl Street to 29 Bereznia Street;

On the South-West the borders lie in 29 Bereznia Street (from Shkyl Street to Soborna Square, Nahirna Street to the corner of Pyrohova Street); Pyrohova Street, Kyivska Street (from Pyrohova Street to the bridge over the Klokuchka river), along the Student park; along the Klokuchka river through Kaspiyska and Rakhimova Street to Drohobytska Street.»

Отже, за визначальними документами до буферної зони внесено практично весь історичний центр міста. Далі в пункті про збереження («Property management»):

«a. Guarantee of legal safety of monuments on state, regional and municipal levels, and also integration of objects in state and municipal programs of development, tourist programs, etc.;
b. Creating and ensuring activity of the integrated structure of management from national level to a separate monument level;

<...>

d. Creation of an advisory body for discussion of prospects of further research, preservation and popularisation of cultural heritage objects using international experience;

<...>

g. Ensuring activities concerning protection of monuments, prevention of autocratic construction on the territory of the cultural heritage sites, within a buffer zone, illegal use, etc.;
h. Realisation of periodic revision and improvement of the management plan.»

Далі в пункті «Development of the architectural ensemble»:

«Programs provide perspective development of beautification of the adjoining territories, and the buffer zone.»

З чим і можна «поздоровити» чернівецьку громаду. А саме, об'єкт:



— і йому подібні відтепер можна вважати результатами «of beautification of the adjoining territories, and the buffer zone».
Chetver Swindleman
Святослав Вишинський, покажи фото того сараю який стояв на тому місці і приклад того шо ти хотів би бачити. Просто цікаво побачити твої знання в архітектурі. Зодчий)))
Святослав Вишинський
Зразком вирішення проблеми є випадок горезвісного будинку по вул. Кобилянської, коли зруйнована будівля був відновлена майже в повній відповідності до оригіналу. Слід було бути повним ідіотом, щоби ставити скляну будівлю і там. В Києві такі «прикраси» нормальні люди, котрі пишуть дисертації зі спеціальності «естетика», називають «дурами». На щастя, в Чернівцях їхня висота ще не така нахабна.

На вул. Хмельницького можна було елементарно скопіювати будь-який старий будинок, який не вцілів до нинішніх часів — і відтворити його для нащадків на новому місці, а не «вписувати» скло практично в стіни старих будівель. Збереглись тисячі фотографій австро-угорської доби, проект можна було реалізувати творчо, оголосити конкурс, створити комісію не тільки з корумпованих чиновників, але й істориків, культурологів, мистецтвознавців.

Спроби побудувати сучасні «витвори» у Львові в межах охоронної зони UNESCO вже не раз викликали спротив громадськості та обговорення на національному рівні — тоді як у Чернівцях поки що не до кінця зрозуміли, у що перетворюють власне місто. «Зодчим» слід більше вивчати історію культури та естетику, а не тільки «сопромат», і пам'ятати, що будівля — це не тільки функція і стіни. Україна за десятиліття СРСР іще не таких «зодчих» бачила, «прославлених» панельними районами та однотипними конструкціями. Якщо йдеться про збереження _унікального_ обличчя міста, то воно і повинно залишатись _унікальним_ — натомість кожне місто уніфікують з точністю до ескалатора, і нічого спільного з мистецтвом архітектури це не має. Хіба що з ремеслом — у кращому випадку.

P.S. Можете спробувати віднайти серед столітніх будівель відбудовану з нуля десять років тому (ліва сторона вул. Кобилянської):



Для «особливо обдарованих» — відновлений останніми роками готель «Leopolis» у Львові по вул. Театральній — іще в 2003 р. він лежав практично в руїнах:



Були би бажання і смак у нинішніх «зодчих». Проте талант або є, або немає — навчити йому неможливо.
Максим Козменко
Будівля не вписується за архітектурним стилем в жилу частину вул. Б.Хмельницького і крапка. Існують естетичні й етичні норми архітектурного планування (сюди включаємо композицію, дизайн), за якими потрібно дотримуватися відповідності в стилі й формі забудови. Поруч із неоренесансними, ар-деко, барокальними будинками втиснули «пекучий» взірець хай-теку й урбаністики. Ні тобі плавного переходу між епохами в архітектурі, ні симбіозу в змінах стилів, ні найменшої еклектики архітектурного стилю, який переважає на всіх чернівецьких будинках і створює саме той колорит «взаєморозуміння й толерантності», яким славиться наше місто.
Ця скляна будівля нагадує голубу коронку поміж здоровими білими зубами. Може й гарно, але недоречно. Можна обійтися звичними замінниками.
Я проти такої свавільної та безґлуздої забудівлі. Я за оприлюднення свавільних та безґлуздих забудовників!
Святослав Вишинський
Перефразовуючи Володимира Завалецького: «Золоті зуби теж комусь подобаються». Тільки якщо в минулому вони були вульгарною селянсько-бюргерською спробою продемонструвати у посмішці свій матеріальний достаток, то нинішні «гіперфункціональні» будівлі показують тільки інтелектуальну та духовну убогість їхніх проектувальників — і замовників, що миряться з таким нонсенсом. Це банальна спроба перетворити «міста майбутнього» на суціальний супермаркет, однаковий до деталей у будь-якій точці світу.
Натали Ботвинская
А вот мне, по большому счету пофиг, что они там понастроят… дорог нет и это самое страшное, все равно идешь и все время, под ноги смотришь, что бы не завалиться, или едешь, и только на дорогу таращишься, что бы в яму не попасть… так, что мы этой разницы стилей и не заметим ))))) хотя конечно, если серьезно, то эти выкидыши архитектуры, еще то испытание, для человека со вкусом и чувством стиля.
Олег Тудан
на том месте, кстати, раньше был прием стеклотары с постоянным наличием нескольких местных либо залетных алкашей.

Что касается всеобщего параноидального желания сохранить облик «старого города», предлагаю обратить внимание на слова Анатолия Ульянова — «Давление исторического наследия – одна из ключевых бед Европы, превращённой в музей-кладбище. И это же чистой воды некрофилия и трупоедство. Я не понимаю, как жить среди построек давно умершего времени, и, в этом смысле, восхищён примером Роттердама, который был разрушен во время Второй Мировой, а после, в отличие от других европейских городов, не восстановлен, но построен заново. И потому там дышится легко. И потому именно там расцвела неопластицистская, «мондриановская», математико-космическая архитектура.»

Хотя лично я не спорю, что эта конкретно обсуждаемая постройка запредельно страшна и уродлива.
Святослав Вишинський
На цьому місці, окрім будь-якої іншої споруди, можна було влаштувати невеликий сквер, яких не так і багато в старих районах. Вибір широкий. Безперечно, музеїфікація Европи — реальність, але вона починається не в архітектурі/культурі, але в самому мисленні. Це ознака старіючої цивілізації, але в той же час це не привід хаотично нагромаджувати нове на старе. Між «старим» і «молодим» повинна пролягати органічна дистанція в кілька вулиць або кварталів, щоб, рухаючись ними, житель міста одночасно рухався в часі, з епохи в епоху. Змішування «всього і вся» — також завуальована ознака старіючого світу, який «творить» через комбінування старих і нових елементів, що в значній мірі і є рисою постмодернової епохи.

Сама урбаністична архітектура надто дискусійна, позаяк уніфікує, а головне — найбільш зручна для серійного, машинного відтворення з мінімумом людського втручання. Міста — це не тільки фабричні цехи, але й оселі та місця відпочинку. В даному випадку йдеться про необхідність збереження органічного ланшдшафту взагалі — не тільки історичного.

P.S. До теми музеїфікації — актульний коментар російського соціолога Андрея Фурсова:

Владимир Завалецкий
Моя вам порада: якщо є час і бажання зробити щось для міста, району не трать час на дурниці… Там стільки нагальних проблем які потрібно вирішувати негайно. Займіться краще дорогою на богдана, зберайте людей, мітингуйте… добьетесь чогось, люди дякую скажуть, да і я як депутат вам в цьому питанні допоможу. А то ніхто цю споруду не побачить, як було написано вище, по потрібно під ноги дивитись.
Вита Поляк
будинок 32 по вул. Українській належить до культурної спадщини ЮНЕСКО, чи входить в буферну зону?
Святослав Вишинський
Вул. Українська в буферну зону не входить.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте